ἔλδωρ

Κάθε κόσμημα έχει μία ιστορία και κάθε ιστορία, όπως η ελληνική, χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που αγαπούσαν την περιποίηση, την ανεπιτήδευτη απλότητα, αλλά και την μεγαλοπρέπεια, την ομορφιά της λάμψης και την δύναμη της κομψότητας.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι γυναίκες φορούσαν εντυπωσιακά κοσμήματα στις δημόσιες εμφανίσεις, για να τονίσουν την κοινωνική τους θέση, τον πλούτο και την επιβλητικότητά τους. Στις περιόδους που άκμαζε η μεταλλοτεχνία (χρυσός, ασήμι) και ειδικότερα στην Μυκηναϊκή περίοδο, τα περισσότερα από τα κοσμήματα ήταν σφυρήλατα με ημιπολύτιμους λίθους.

Η παράδοση, που έχει εδραιωθεί, είναι ισχυρή και καθιερώνει τον πολιτισμό, γι’ αυτό και η αρχαία τέχνη θα επιβιώσει και θα συνδυαστεί με νεότερες επιδράσεις. Εκεί γεννιέται το ἔλδωρ, κατά τον Όμηρο σήμαινε ευχή, επιθυμία, πάθος. Δική μας ευχή για την τέχνη, επιθυμία για δημιουργία και πάθος για ποιότητα.

Find your ἔλδωρ, βρες το ἔλδωρ σου, γιατί το κόσμημα αναγάγει την φαντασία σε πραγματικότητα και το αδύνατο μοιάζει δυνατό. Το ἔλδωρ είναι ένα όνομα με ιστορία και ολοκλήρωση, που εξυμνεί έννοιες και αξίες. Το «έψιλον» θυμίζει Ελλάδα και το «λάμδα», το δεύτερο γράμμα ελευθερία.

«Οι λέξεις που ξεκινούσαν από «ελ» μου ασκούσαν πάντα μια μαγεία. Ελλάδα, ελευθερία, ελπίδα και μια Ελένη που ερωτεύτηκα».
Οδυσσέας Ελύτης